Rekreacija u doba pandemije: Gde u Novom Sadu i okolini vežbati na otvorenom?

U poslednjih nekoliko godina sve je više rekreativaca na ulicama našeg grada, čak i tokom zimskih meseci, a porastao je i broj teretana na otvorenom u Novom Sadu, što je posebno dobra vest za sve ljubitelje sportskog života i zdravih navika kojima situacija sa pandemijom nikako nije išla naruku.

Ukoliko niste sigurni gde biste mogli da vežbate, evo naše liste predloga. I ne zaboravite – uz zdravu i balansiranu ishranu, dobar san i što manje stresa, fizička aktivnost je ključna za stabilan i dobar imunitet i borbu sa virusima – što nam je, u ovom trenutku, i najpotrebnije.

Đačko igralište

Apsolutni favorit svih rekreativaca, ali i profesionalnih sportista u Novom Sadu. Pored kružne atletske staze, travnog polja idealnog za gimnastiku i atletiku, Đačko igralište sadrži i nekoliko terena za mali fudbal i košarku, dok su u blizini i teretana na otvorenom, kao i tereni za tenis. Idealan za grupne sportove, ali i individualne treninge.

Đačko igralište atletska staza

Kej

Za sve one koji ne vole da trče ukrug, odmah pored Đačkog igrališta smeštena je trim staza koja se proteže duž čitavog Sunčanog keja, od Velikog Limana, do iza Žeželjevog mosta. Trim staza je izvrsno prilagođena trkačima bez obzira na nivo spremnosti i vrlo je popularna, pa je često na njoj gužva, a neretko se desi da na nju zaluta i poneki pešak ili biciklista. Ukoliko trčite, koristite je rano ujutru ili kasno uveče, kad je najmanje opterećena. Kardio segment iskombinujte sa vežbama snage u nekoj od teretana na otvorenom duž Keja.

Kamenički park

Trim staza u Kameničkom parku je jedna od najlepših u gradu, prekrivena lišćem i iglicama, dok su velike travnate površine idealne za rekreaciju, aerobne vežbe i istezanje. Lokacija neposredno pored Dunava i veliki broj drveća zbog koncentracije kiseonika privlači veliki broj sportista, dok je preporuka da se park koristi za sport rano ujutru, jer tokom dana, pogotovo sada, ima veliki broj šetača. Izbegavajte ga uveče jer je poprilično neosvetljen.

Limanski park

Teretana na otvorenom u Limanskom parku jedna je od omiljenih lokacija za žitelje Velikog Limana, gde možete da iskombinujete niz gimnastičkih vežbi, sa zgibovima, sklekovima, čučnjevima, pa čak i vežbama na strunjači, ukoliko je ponesete, jer ima mekanu podlogu. Podjednako atraktivna za napredne vežbače, kao i za stariju decu, možete je iskombinovati sa stazom zdravlja oko Limanskog parka.

Futoški park

Futoški park namenski je pravljen početkom XX veka kao zeleni pojas oko Jodne banje, i karakteriše ga veoma bogat fond biljnog materijala, sa preko 100 vrsta, sa brojnim egzotičnim i autohtonim sortama. Zbog toga je izuzetan za vežbače joge, kao i za šetače.

Futoški park

Sajmište

Odmah pored Futoškog parka nalazi se Sportski centar Vojvodina, popularno nazvan Sajmište, sa košarkaškim, teniskim i fudbalskim terenima, odličan za grupne sportove, ali i za ljubitelje trčanja, s obzirom na to da ima i uređenu stazu pored koje se nalazi i igralište za decu, pa na rekreaciju možete i – porodično.

Košarkaški i fudbalski tereni

Stari urbanistički planovi Novog Sada podrazumevali su da između zgrada postoje i tereni za mali fudbal i košarku. Iako su ovakvi tereni u novoizgrađenim delovima grada raritet, u kvartovima Limana, Novog naselja, Detelinare i ostalih delova grada, kriju se prostori na kojima su odrasle čitave gereneracije Novosađana. Uostalom, kada su sportovi u pitanju, šta je bolje od jedne obične lopte?

fudbalsko igralište

Fruška gora

Koliko je Fruška gora dobra za šetnju najbolje govori činjenica da je tradicija Fruškogorskog maratona duga više od četrdeset godina. Mreža staza je ogromna i razmislite dvaput pre nego što se zaputite na one najpopularnije, potrudite se da svake nedelje otkrivate nove predele, od Čortanovaca do Erdevika i od Beočina do Vrdnika. Ne zaboravite da usput svratite u neku od vinarija, jer vino je podjednako dobro za zdravlje kao i šetnja, ili da zavirite u neki od manastira zbog kojeg je Fruška gora dobila naziv srpske Svete gore. Ukoliko ste ljubitelj biciklizma, takođe nećete biti usamljeni – nacionalni park je savršena destinacija za ovu vrstu aktivnosti.

Autor: Bojana Kozomora
Foto: Jelena Ivanović, Vladimir Veličković

Povezani članci