Kreativni distrikt kao zaštitni znak novosadske umetničke scene

Bogato industrijsko nasleđe Novog Sada čine nekadašnje fabrike za proizvodnju alata u tzv. Kineskoj četvrti, koje su zahvaljujući Evropskoj prestonici kulture obnovljene i preoblikovane u mesta za „proizvodnju“ kulture, novu umetničku scenu i renovirane ateljee novosadskih umetnika – Kreativni distrikt. Na prostoru nekadašnjeg Velikog Limana, koji baštini 100 godina dugu istoriju industrijskog nasleđa na 11.000 kvadrata, Kreativni distrikt postao je centar kulture i savremenog stvaralaštva, u čiji smo se umetnički potencijal uverili i otvaranjem Zastava budućnosti, koje su bile deo prethodnog programskog luka EPK.

Centar umetničkog stvaralaštva

U obnovljenim prostorima Distrikta se trenutno održavaju dve značajne izložbe za Novi Sad, koje možete pogledati do kraja ove nedelje, te vas pozivamo da ovaj vikend iskoristite da „skoknete“ po svoju dozu kulture i obiđete prostor, koji će nakon godine titule EPK ostati kao legat Novog Sada u kom će nastaviti da struji kreativna, umetnička energija. Ne propustite da posetite internacionalnu postavku tapiserija Ženska nit, ali i fantastičnu izložbu dečjih radova Crteži putuju vremenom, Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine, koja će jednako obradovati i decu i one koji neguju dete u sebi, bez obzira na godine.

Crteži putuju vremenom

Naredni programski luk EPK – Tvrđava mira, koji će se odvijati u EPK od 17. juna do 17. jula, preoblikovaće Kreativni distrikt u centar diskusije o važnim temama – kulturi sećanja na ratove na ovim prostorima, ali i kulturi pomirenja i budućnosti Evrope. Stoga vam savetujemo da pratite kalendar na našem sajtu i budete deo događaja Tvrđave mira, na kojima će govoriti učesnici iz raznih zemalja, najveći evropski mislioci i eksperti.

Ipak, kreativni distrikt nije samo prostor za održavanje kulturnih događaja, već je i renovirani dom i kutak za brojne lokalne umetnike, ali i kulturne organizacije, koje čine važan deo novosadske umetničke scene. Jedan od tih centara je i Kulturna stanica Liman, koja radi u sklopu zgrade Omladinskog centra Opens, a koji poseduje više multifunkcionalnih prostorija za različite tipove aktivnosti (konferencije, tribine, radionice, sastanke, projekcije, izložbe i sl.) dok su programi OPENS-a direktno okrenuti ka mladima. Upravo je to i prednost ovog objekta, jer ga uređuju mladi ljudi koji neguju omladinski duh i kreativnost. Takođe, obnova Kreativnog distrikta „osvežila“ je i prostor popularne „Fabrike“, odnosno Studenskog kullturnog centra Novi Sad, koja sada može da ispuni i nazahtevnije želje umetnika, ali i posetilaca.

„Fabrika je svojevrsni zaštitni znak Kreativnog distrikta, kako zbog svoje namene koja je pre svega usmerena na kulturne, umetničke i muzičke programe, tako i zbog položaja i veličine. Može da primi veliki broj posetilaca, pruža niz mogućnosti transformacije prostora i može da se prilagodi raznim programskim dešavanjima, što je čini jedinstvenim prostorom u Novom Sadu “ – objasnio je Obrad Škrbić, direktor SKCNS.

Novi prostori kao legat umetnicima

Transformacija nekadašnje Kineske četvrti započeta je još pre nekoliko godina, zahvaljujući Fondaciji Novi Sad – Evropska prestonica kulture. Uprkos nepoverenju i kritikama javnosti, priča o prostoru Kreativnog distrikta je započeta, kako je istakao direktor Fondacije Nemanja Milenković, ali zahvaljujući razgovorima i diskusijama, došlo se do ovoga što Novi Sad ima danas i što mu ostaje kao legat. „Ponovo su pokrenuti pogoni u ovim prostorima, ali sada ne industrijski, nego kreativni, i te pogone više ništa neće moći da zaustavi“, ističe Milenković.

I zaista, nekadašnji zvuk mašina i alata ove, nekada industrijske zone grada, zamenio je kreativni pogon savremenog stvaralaštva, a prednosti obnovljenih prostora itekako zapažaju i umetnici i slikari čiji su ateljei nekada bili – u zapuštenoj Kineskoj četvrti.

„Govoriti o novim ateljeima u Kreativnom distriktu danas, a ne spomenuti kako je bilo pre je nemoguće ili preciznije nesportski. To najbolje zna nas nekoliko umetnika koji smo tu bili pre, u starim ateljeima i koji smo sad opet tu, u novim prostorima“, istakao je slikar Boris Lukić, jedan od umetnika koji je u Kreativnom distriktu dobio nov atelje. „U starim ateljeima svakodnevno smo se borili sa problemima koji su savremenom čoveku odavno strani – nepostojanje toaleta, tekuće vode, grejanja, o hlađenju u letnjem periodu se nije ni mislilo. Privođenjem nameni novih ateljea se prešlo prečicom iz 19. direktno u 21. vek. Konačno, umetnicima problem ateljea nije glavna tema dana, te svoju energiju i ideje mogu da usmere na ono što im je zaista posao“, objasnio je ovaj umetnik.

Nove prostorije u Kreativnom distriktu pripale su i Francuskom institutu u Srbiji, koji radi već više od 15 godina u Pašićevoj ulici u centru Novog Sada. Direktor novosadskog ogranka Francuskog instituta u Srbiji Vladimir Marinković, rekao je da je za njih ovo velika čast da dobiju prostor u obnovljenom Kreativnom distriktu u okviru stare fabrike „Petar Drapšin“, koja je deo kulturnog i arhitektonskog nasleđa Novog Sada. „Vrlo smo zadovoljni što ćemo biti bliži svim dešavanjima koji realizuju okviru godine titule, naročito u okviru programskog luka Kaleidoskop kulture, u kome i mi učestvujemo sa nekoliko manifestacija“, istakao je Marinković.

Kako je, uopšte, nastao Kreativni distrikt?

Kineska četvrt na području nekadašnjeg Velikog Limana, podsetimo se, bila je nekadašnja industrijska zona Novog Sada. U posleratnim godinama, nakon Prvog svetskog rata, novosadska populacija se gotovo udvostručila, a u to vreme obnove i razvoja došlo je i do ekspanzije metalurških i zidarskih zanata. Rušenjem Mostobrana davne 1923. godine, otpočela je i izgradnja nove industrijske zone uz Dunav. Tada su (upravo na prostoru današnje Kineske četvrti) podignuti brojni industrijski objekti poput gvožđara i žičara, ali i fabrika kamena, te je, sasvim logično, ova zona Novog Sada pretvorena u industrijsku. A zašto baš naziv Kineska četvrt? Ovaj donekle pežorativni naziv je među Novosađanima upućivao na mnogobrojnost kineskih radnika, te su stavnovnici govorili kako u industrijskoj zoni „radnika ima kao Kineza“. Ovaj naziv održao se sve do danas, kada je uoči godine titule EPK Novi Sad dobio – Kreativni distrikt. Novi centar mladih umetnika i kreativnog stvaralaštva.

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković, Jelena Ivanović

Povezani članci