Septembar u Novom Sadu: Događaji koje ne treba da propustite

Novi počeci, smena godišnjih doba, novi programski luk Evropske prestonice kulture, pa tako i nova doza umetnosti u Novom Sadu. Sve nam to pruža septembar u Novom Sadu, koji započinje otvaranjem Kaleidoskopa kulture, najboljeg evropskog trend brenda u kulturi i donosi nam mnoštvo sjajnih događaja na različitim lokacijama po gradu. Kaleidoskop kulture se održava u Novom Sadu od 1. septembra do 7. oktobra, a ova značajna manifestacija održaće se po peti put i to u godini titule EPK. Tokom pet nedelja Novi Sad će se predstaviti kroz pet vrsta umetnosti (arhitektura, vizuelna umetnost, izvođačka umetnost, književnost i primenjena umetnost). Mi vam izdvajamo samo neke od predloga i pozivamo da redovno pratite naš kalendar na sajtu kako biste bili u toku sa svim dešavanjima u gradu. Kao i uvek, imamo predloge za sve uzraste i svakoga, pa zaokružite neke od ovih datuma u svom planeru i napravite svoj kaleidoskop u malom.

Otvaranje Kaleidoskopa kulture

Kada: od 1. do 4. septembra

Gde: Distrikt na Limanu

Septembar u Novom Sadu obeležiće početak Kaleidoskopa kulture, koji će obnovljeni Distrikt, nekadašnju industrijsku četvrt grada obojiti najšarenijim bojama umetnosti kroz neverovatnih 105 događaja. Mi smo vam izdvojili 5 razloga da posetite otvaranje, a sigurni smo da ćete ih pronaći još. Bogat program otvaranja donosi nam čak 22 izložbe i instalacije, od kojih izdvajamo jednu od najvećih interaktivnih instalacija u Evropi Autokorekt, delo umetničkog kolektiva Karkatag, dobitnika prestižne nagrade The Oxford Samuel Beckett Theatre Trust, koja će biti postavljena na fasadi SKCNS Fabrika. Naš predlog je svakako i Bijenale scenskog dizajna, jer ćete upoznati takozvane nevidljive ljude pozorišta, majstore zanata u pozadini, koji za svoj rad ne dobijaju aplauze, a bez čijih ruku i dela, pozorišta, scene i kostima ne bi bilo. U mnoštvu sadržaja vizuelne umetnosti izdvajamo i izložbu i gejming konferenciju Umetnost igre, gde ćemo se doživeti sinergiju umetnosti i video-igara na jedan drugačiji način, jer gejming je aktivna umetnost. Ovom prilikom upoznaćemo i kustoskinju ovog programa,dr Tijanu Prodanović, astrofizičarku i poznatu Tiktok zvezdu.

Kultura zajedništva, slogan Kaleidoskopa kulture, dobija svoju afirmaciju održavanjem i jednog modernog sleta, a šta je SLET nekada značio za Jugoslaviju i koliko je masovan bio ovaj događaj, pročitajte u ovom tekstu na našem sajtu. Svakako ne propustite da pogledate koreografsku predstavu Nasuprot vetru  odgovor na slet koja će se izvoditi od 1. do 3. septembra od 19 časova u Distriktu, kao deo otvaranja.

Distrikt će obogatiti i međunarodni festival plesa  Tanz Platz, koji će oduševiti sve ljubitelje igre, ali će vam se sigurno dopasti i neke od predstavafilmova koje ćemo gledati pod vedrim nebom, kao i sjajan muzički program i vrhunski izvođači koji će zatresti muzičke bine na Limanu.

VROOM

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste bankaIDEADDOR osiguranjeA1 Srbija i Heineken Srbija.

Kompletan program otvaranja i mapu Distrikta pronađite OVDE.

Koji su to legati arhitekture?

Kada: od 6. do 9. septembra

Gde: Distrikt na Limanu

U okviru nedelje arhitekture, Kaleidoskopa kulture, septembar u Novom Sadu obeležiće i konferencija Legati arhitekture u organizaciji EPK, te vas pozivamo da svratite u Distrikt i prisustvujete predavanjima i diskusijama o arhitekturi Novog Sada. Ovom prilikom fokusiraćemo se na legate EPK koji će i nakon godine titule ostati Novom Sadu, a radi se o obnovljenom industrijskom kompleksu Distriktu, zatim obnovoljenom Podgrađu, zaštiti Almaškog kraja, najstarijeg kvarta u Novom Sadu, ali i o rekonstrukciji fabrike svile koja je pretvorena u KC Svilara i sl. Na konferenciji će govoriti i eminentni stručnjaci arhitekture iz zemlje i inostranstva, koji su radili ili rade na sličnim projektima u gradovima iz kojih dolaze.

Na konferenciji će se publici obratiti i Jordi Pardo, nezavisni ekspert Evropske komisije za izbor evropskih prestonica kulture, Idis Turato, iz Rijeke, koja je 2020 nosila titulu EPK, zatim Eva Riccio, predstavnica iz Marseja koja je u Francuskoj radila na adaptaciji prostora sličnog Distriktu, Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika, Petar Đurđev, direktor Arhiva Vojvodine i drugi.

Korzo

Kada: 10. septembra u 20. 22 časa

Gde: Bulevar Mihajla Pupina

Septembar u Novom Sadu ne prolazi bez tradicionalnog koncerta na nekadašnjem čuvenom novosadskom šetalištu Korzo. Ove godine, na bini pod vedrim nebom koja će biti postavljena na jednoj od najfrekventnijih saobraćajnica u gradu, nastupiće svetska senzacija klasične muzike Julijan Rahlin. On će zasvirati 10. septembra u 20.22 časa uz pratnju Vojvođanskog simfonijskog orkestra, a pod dirigentskom palicom čuvenog maestra Aleksandra Markovića.

Mi vam toplo preporučujemo da doživite jedinstveni Korzo, najveći događaj nedelje izvođačke umetnosti na Kaleidoskopu kulture, jer ćemo slušati koncert za violinu i orkestar Johanesa Bramsa u D duru, Op. 77, a uživaćemo i u čuvenoj Betovenovoj 5. simfoniji poznatijoj kao Simfonija sudbine. O svetski poznatom virtuozu na violini pisali smo OVDE, pa s predznanjem o ovom vrsnom umetniku krenite putem starog novosadskog šetališta i prepustite se očaravajućem zvuku violine te septembarske letnje noći.

Podgrađe je gradić knjige

Kada: 17 – 23. septembra

Sve počinje u Podgrađu, te vas pozivamo da nam se u nedelji književnosti Kaleidoskopa kulture pridružite u podnožju Petrovaradinske tvrđave koje će se transformisati u jedinstveni grad njige. Očekuju nas brojna gostovanja pisaca, javna čitanja poznatih glumaca, koncerti na bini kod Beogradske kapije, bazar i razmena knjiga, promocije i predstave, te sredinu septembra rezervišite za posetu (svom) gradu kulture. Pričaćemo o književnom odrastanju, uživati u jedinstvenoj Noći književnosti pod vedrim nebom iznad Novog Sada, razgovarati sa Laslom Vegelom, Vedranom Rudan, Vladimirom Pištalom, Slavimirom Stojanovićem i mnogim drugima. Gledaćemo ostvarenje reditelja Kokana Mladenovića Što na podu spavaš, zatim predstavu Kad sam bio garav Milivoja Mlađenovića, i uživati u monodrami koju izvodi Petar Božović, a nasmejaće vas crnogorski komičari svojim satiričnim prikazom društvenih prilika u regionu na The Books of Knjige. Zoran Predin i Lačni Franz održaće nam oproštajni koncert, a sve ljubitelje dobrih naslova obradovaće bazar knjige, na kojem će moći da kupe izdanja po povlašćenim cenama. Najmlađe će zabavljati čuveni glumac Voja Brajović, ali i glumac i pisac Zijah Sokolović čitajući im najlepše bajke za decu, a mališani će uživati u teatru i operi Crvenkapa  i Cvrčak i mrav, ali i koncertu Leontine i hora Čarolija. Budite sa nama u Podgrađu i uživajte u brojnim kulturnim događajima koji vas očekuju u nedelji književnosti.

Sava Šumanović u Novom Sadu

Kada: od 24. septembra do 4. decembra

Nedelja vizuelne umetnosti na Kaleidoskopu kulture proteći će najpre u znaku velike izložbe o Savi Šumanoviću koja će u godini titule Evropske prestonice kulture biti otvorena u čak tri ustanove kulture u Novom Sadu. Nemojte propustiti da otkrijete do sada neviđena dela čuvenog slikara na otvaranju izložbe  Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata, koja će od 24. septembra biti otvorena u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, Galeriji Matice srpske i Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu,  a uključiće i programski povezanu postavku u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića. Upoznajmo jednog od najznačajnijih slikara srpske umetnosti 20. veka. Partner nedelje vizuelne umetnosti je DDOR osiguranje.

Šumanovićeve „Šidijanke“

Novi Sad kao centar Design week-a

Poslednja nedelja Kaleidoskopa kulture, nedelja primenjene umetnosti, postaviće novosadski Spens u centar zbivanja, ali i druge lokacije: KS Svilara, KS Eđšeg, TC Promenada i Železnička stanica. Od 30. septembra do 7. oktobra očekuje nas jedinstveni Design week, koji će na jednom mestu okupiti brojne ideje kreativaca iz Srbije iz sveta. Očekuju nas brojna predavanja, izložbe, a ova nedelja je namenjena i najmlađima, koji će uživati u radionicama i tzv. silent cinema kutku. Pratite program OVDE.

Aktuelne izložbe po gradu

Ne propustite da se prošetate kroz jednu od najlepših, a ujedno i najstarijih ulica u Novom Sadu, Dunavsku ulicu, jer vas tamo vas očekuje aktuelna izložba u Muzeju Vojvodine – San neolitske noći. Stručna vođenja nastaviće se i tokom septembra, te redovno pratite naš kalendar i odvojte vreme tokom septembra da otkrijete bogato arheološko nasleđe naše zemlje, kroz veliku izložbu o neolitu kakva u Srbiji nije realizovana više od pola veka. Zaputite se i kroz Dunavski park i upijte čarobne boje kasnog leta i početka jeseni, te produžite do  Studia M u kom vas i dalje čeka nesvakidašnja multimedijalna izložba o vremenu, haosu i kosmosu Vreme i Vaseljena, otvorena još na početku godine titule Evropske prestonice kulture.

Vreme i vaseljena

Family fest u Kameničkom parku

Kada: 3. i 4. septembra

Prvi vikend septembra, osim u otvaranju Kaleidoskopa kulture, proteći će i u znaku Family fest-a, manifestacije za čitavu porodicu koja će se odvijati 3. i 4. septembra u Kameničkom parku. Iskoristite vreme za boravak u prirodi s mališanima i povedite ih na neku od radionica i takmičarskih igara, otkrijte tajne ovog parka kroz vođenu turu ili učestvujte u kvizu za parove Koliko se poznajemo. Projekat je realizovan uz podršku Gradske uprave za privredu Grada Novog Sada i medijsku podršku kompanije Color Media Communications. Kompletan dvodnevni program pročitajte OVDE.

Ukusi Vojvodine u Limanskom parku

Kada: 10 i 11. septembar

Gde: Liman 3

U Vojvodini se uvek dobro jelo, te nije strano da Novosađani veoma neguju i kulturu gastronomije. Ljubiteljima dobrog zalogaja stoga predlažemo da 10. i 11. septembra posete tradicionalni festival gastronomije Ukusi Vojvodine, koji će iznova u Limanski park doneti simfoniju očaravajućih ukusa i mirisa. Isprobajte neka od gastro delicija s ovih prostora (gulaš paprikaš, rezance s makom, gomboce, štrudle…) i kupite domaće proizvode izlagača iz cele Vojvodine.

Šta se sprema u novosadskim pozorištima?

Septembar u Novom Sadu sinonim je i za novu pozorišnu sezonu, te premijere koje će se odigrati na sceni najstarijeg teatra u Srbiji, Srpskog narodnog pozorišta, zatim Pozorišta mladih, koje je prošle godine proslavilo jubilej – 90 godina postojanja, ali i čuvenog Novosadskog pozorišta (Újvidéki Színház). U OVOM tekstu pročitajte koje nas vrhunske premijere čekaju u sva tri pozorišta u sezoni pred nama, a mi vam u septembru predlažemo da nikako ne propustite Gospođicu Juliju, u izvođenju bečkog dvorskog pozorišta Burgtheater, koja će se odigrati na sceni SNP-a 10. septembra sa početkom u 18 časova. A imamo predlog i nakon predstave – zaputite se na već pomenuti Korzo.

Srpsko narodno pozorište

Metallica Symphony u Promenadi

Kada: 17. septembra

Gde: TC Promenada

Prvi put u Novom Sadu, Black Metallica tribute band, jedna od najtraženijih Metallica tribute grupa u Evropi, izvešće najveće hitove grupe METALLICA uz prilagođenu pratnju 34-članog simfonijskog orkestra Zrenjaninske filharmonije. Svi ljubitelji muzike ove planetarno popularne hevi metal grupe imaće jedinstvenu priliku da je čuju i na jedan „klasičniji“ način, te će uživati u jedinstvenoj simbiozi dva različita zvuka iz sveta muzike. Unapred isplanirajte 17. septembar i zapututite se na krovnu terasu TC Promenada.

Novosadski Oktoberfest

Kada: 23. i 24. septembar

Gde: Plato ispred TC Promenada

Duh Bavarske u Novi Sad donosi nam tradicionalni Oktoberfest, koji će se održati 23. i 24. septembra ispred TC Promenada na Limanu, a okupiće najznačajnije pivare iz Srbije i regiona, kao i veliki broj muzičara. Uz dobro pivo neizostavne su germanske kobasice i perece koje ćete moći da kupite. Prodaja ulaznica za ovogodišnji Oktoberfest obavlja se na sajtu i biletarnici Gigstix-a, više informacija pronaći ćete OVDE, a nemojte propustiti ni svečano otvaranje pivskog bureta 23. septembra u 19 časova.

Autorka: Marina Marić

Foto: Filip Petronijević, Jelena Ivanović, Unsplash, EPK/Promo

Povezani članci