Kako provesti autentičan dan u Novom Sadu?

Svako ko je posetio Novi Sad zna da Srpska Atina nudi pregršt sadržaja koje možete iskusiti samo ovde. Za vas smo izdvojili samo neke od tipičnih novosadskih aktivnosti koje će zasigurno učiniti vaš dan jedinstvenim, posebno ako ste odvojili malo vremena za posetu.

Poseta Muzeju Grada Novog Sada

Samo u Novom Sadu možete posetiti muzej koji obuhvata razvoj ovog grada od prvog naselja do modernog doba – to nije iznenađujuće. Ipak, pored toga što Muzej ima mnogo odeljenja (pomenućemo Odeljenje za arheologiju sa zbirkama iz praistorije, antike i srednjeg veka, te Odeljenje za etnologiju sa zbirkama iz oblasti zanatstva, ruralne arhitekture, svakodnevnog i običajnog života), trenutno je u delu muzeja na Petrovaradinskoj tvrđavi aktuelna izložba koja je otvorena za Doček – Mileva: mi smo stena. Ova interaktivna multimedijalna izložba autora dr Dušana Jovovića inspirisana je blistavim umom Mileve Marić Ajnštajn, a nastala je upotrebom modernih tehnologija, novih medija, 3D animacija, zvuka, holograma, ali i skulpture, dizajna, crteža i fotografije.

Predstave u Pozorištu Promena

Pozorište Promena je studentsko pozorište koje vode studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu, što ga čini jedinstvenom u zemlji. Osnovano je između 1978. i 1979. godine, a obnovljeno 2015. Kako govori i samo ime institucije, umetnici ovog pozorišta žele publici da ponude nešto novo i nesvakidašnje što neće imati prilike da vide u drugim pozorištima, a na njihovom repertoaru čestoće se naći neki nov ili dramski tekst koji se retko igra. Repertoar možete naći na njihovoj Fejsbuk stranici.

Poseta Galeriji Matice Srpske

Galerija Matice srpske je nacionalna galerija i kao takva jedna od najboljih u Srbiji – a i jedan od naših najbogatijih muzeja. Stalnu postavku Galerije Matice srpske čine dela iz 18, 19. i 20. veka, a trenutno je aktuelna izložba Uroša Predića Život posvećen lepoti i umetnosti, inače zbog velikog interesovanja produžena do 12. februara ove godine. Ne propustite vođene izložbe svakog dana u 13 i 17 časova!

Torta Mira Banjac

Torta Mira Banjac napravljena je u čast čuvene glumice, i to u poslastičarnici Vremeplov, koja godišnje proda više od tone ove torte! Dok se neko drugi u zemlji ne seti da napravi tulumbe Radmila Savićević, kesten-pire Velimir Bata Živojinović ili minjone Nikola Đuričko, samo u Novom Sadu moći ćete da probate slatkiš ovako zabavnog imena. Ako i inače volite slatkiše, ne propustite da saznate više o poslastičarnicama u Novom Sadu koje već dugo vesele sugrađane svojim kolačima i drugim slatkim đakonijama.

Autorka: Tihana Smiljanić

Fotografije: Vladimir Veličković

Povezani članci