MENI

MENI

Doček 7529. @ Onlajn

Vreme:
Start at 3:30 PM
13. januara 2021. - 14. januara 2021.
Mesto:Doček u Novom Sadu koji spaja dve Nove godine, dva kalendara i dva računanja vremena, nastaviće svoju tradiciju, ali u onlajn formatu, otvarajući nove prostore za kulturu kako bi Srpska Atina spremno dočekala titulu Evropske prestonice kulture. Prva Gradska koncertna dvorana, Fabrika, Skladište, Biro i Čeličana na Velikom Limanu i mreža kulturnih stanica biće predstavljeni publici u novom ruhu.

Kompletan program i satnicu možete pogledati ovde

Četvrti Doček, jedinstvena proslava dve Nove godine u Evropi, predstaviće svetskog virtuoza, internacionalno nagrađivane izvođače, ali i mlade nade najrazličitijih muzičkih žanrova – klasične, tradicionalne i elektronske muzike, džeza, indi-roka, repa… Pola miliona ljudi od početka pandemije pogledalo je programe Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture preko društvenih mreža, a sada će biti u prilici da isprate i prvi onlajn Doček na platformi visitns.rs.

Četiri decenije uspešnog rada upravo u okviru Dočeka obeležiće dva velika imena srpske muzičke scene, klasike i roka – Stefan Milenković i Električni orgazam.

Čuveni violinista prvi će održati koncert u novoj Gradskoj koncertnoj dvorani, čime će označiti njen početak rada. Kustos za klasičnu muziku projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture i umetnički direktor prve u istoriji Koncertne dvorane u Novom Sadu, Milenković će nastupiti zajedno sa novosadskim kamernim orkestrom Kamerata akademika, a prenos koncerta biće emitovan i na programu Radio-televizije Srbije.

Vrhunski rok zvuk u okviru Dočeka donose legende novog talasa – Električni orgazam i jedna od najvećih nada srpske rok scene, Buč Kesidi. I dok će Električni orgazam proslaviti svoj 40. rođendan otvarajući revitalizovanu Fabriku, kultno mesto na Velikom Limanu, nastupom momaka iz benda Buč Kesidi najavljuje se početak obnove Čeličane, budućeg prostora za razvoj savremenog stvaralaštva u Novom Sadu.

Nove prostore za kulturu na Velikom Limanu – Biro, Skladište i Kulturnu stanicu OPENS, kao i Kulturnu stanicu Barka na Klisi, publici će kroz svoj plesni performans predstaviti novosadska koreografkinja Staša Kukić, koja je stigla čak do Moskovskog državnog instituta kulture. Posle tri decenije uspešnih nastupa širom sveta, u Kulturnoj stanici Svilara nastupiće jedan od najboljih srpskih horova pravoslavne muzike Sveti Stefan DečanskiOsvojivši mnogobrojna priznanja sa ovim horom, dirigentkinja dr Tamara Petijević pronela je muzičku slavu Novog Sada osvojivši i priznanje najboljeg omladinskog simfonijskog orkestra u Evropi 2017. godine sa učenicima Muzičke škole “Isidor Bajić”. 

Kulturna stanica Eđšeg predstaviće se publici onlajn kroz nastupe sjajnih Novosađanki – virtuoza na violini i operske umetnice čarobnog glasa. Lana Zorjan, violinistkinja od svoje četvrte godine sa više od 40 nagrada i uspehom na nedavno održanom internacionalnom takmičenju Virtuozi V4+ – Sviramo istim jezikom u Budimpešti, prikazaće lepotu svog talenta 13. januara, a u prvoj novosadskoj kulturnoj stanici nastupiće i novosadska diva Agota Vitkai Kučera, zajedno sa pijanistkinjom Jelenom Simonović Kovačević.

Kroz nastupe vrsnih novosadskih muzičara publici će se onlajn predstaviti prostori za kulturu nadomak Novog Sada, u Rumenki i Bukovcu. Džezva & Džezvica džez bend, koji donosi world music zvuk nastupiće u Kulturnoj stanici Rumenka, dok će nastup Novosadskog gudačkog kvinteta biti održan u Kulturnoj stanici Bukovac.

U toku priprema Novog Sada za godinu titule, novo ruho enterijera i eksterijera dobilo je i Novosadsko pozorište, gde će nastupiti srpski reper Filip Arsenijević, poznatiji kao Surreal.

Doček je kao i svake godine poseban program posvetio i najmlađima, stoga će u Kulturnom centru Novog Sada Udruženje umetnika Visoko Ce izvesti Operu za decu, koja će takođe biti dostupna onlajn.