MENI

MENI

Izložba Marije Jevtić Dajić “Prenos – ritualna inkluzija” @ KCNS

Vreme:
Start at 12:00 AM
14. decembra 2020. - 14. januara 2021.
Mesto:
Kulturni centar Novog Sada
Katolička porta 5
Novi Sad

Samostalna izložba Prenos – ritualna inkluzija biće otvorena u ponedeljak, 14. decembra u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada i uz propisane mere zaštite moći će da se pogleda do 14. januara. 

Radi se o samostalnoj izložbi Marije Jevtić Dajić, čija je ideja bila da 2D slike reinterpretira u 3D štampane modele kako bi približila umetnost slepim i slabovidim korisnicima. Za svaki od oblika koji slepa ili slabovida osoba dotakne imaće potpunu sliku o njemu, u odnosu na samog sebe i u odnosu na druge oblike oko njega, tako da će na kraju celu sliku moći da prepozna, da shvati o kakvoj slici se radi, o pravcu, rukopisu umetnika, pa na kraju i celu izložbu. 

O autorki: Marija Jevtić Dajić diplomirala je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. završila je master studije na istom smeru, a doktorske studije na Prirodno-tehničkom fakultetu u Ljubljani i Fakultetu tehničkih nauka, smer Scenski dizajn. Saradnik je u nastavi na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Novom Sadu. Aktivno izlaže od 2009. godine. Imala je više od 500 grupnih i samostalnih izložbi u zemljama kao što su Kina, Mađarska, Hrvatska, Španija. Dobitnica je više nagrada za svoj rad, kao i stipendija. U svom dosadašnjem radu bavi se pitanjima prolaznosti, onostranog, a u poslednjih godinu dana otvara novo polje i bavi se reinterpretacijom klasične umetnosti u digitalnu umetnost i problemima koje izaziva “smeša svega i svačega” u XXI veku.