MENI

MENI

Izložba posvećena arhitekti Ivi Kurtoviću @ Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Vreme:
Start at 7:30 PM
16. septembra 2021. - 30. januara 2022.
Mesto:
Spomen-zbirka Pavla Beljanskog
Trg galerija 2
Novi Sad

Izložba posvećena arhitekti Ivi Kurtoviću biće dostupna od 16. septembra do 30. januara sledeće godine u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog. Otvaranje je 16. septembra u 19.30 časova.

Izložba Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i njen arhitekta Ivo Kurtović nakon šezdeset godina od otvaranja muzeja za javnost, 1961. godine, obeležava godišnjicu izložbom posvećenu arhitekturi njene zgrade i njenom projektantu, arhitekti Ivi Kurtoviću.

Istoričarka arhitekture i kustos Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, dr Valentina Vuković je autorka izložbe.

Arhitekta, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i slikar, Ivo Kurtović (Sutivan na Braču, 1910 – Beograd, 1972), pripada generaciji najznačajnijih arhitekata na jugoslovenskom prostoru koji su vrhunac karijere ostvarili u decenijama nakon Drugog svetskog rata. Kroz autorske tekstove i postavku izložbe publika će imati priliku da se upozna sa realizacijom konkursa za zgradu, arhitekturom Spomen-zbirke u svetlu drugih muzejskih ustanova nastalih u približno isto vreme u zemlji i regionu, kao i sa mediteranskim elementima u Kurtovićevom stvaralaštvu, uz zanimljive podatke iz njegovog privatnog i profesionalnog života.

Izložba će prikazati vredne fotografije i arhivski materijal iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Narodne biblioteke Srbije, Muzeja nauke i tehnike, Muzeja hvarske baštine, brojnih privatnih zbirki, kao i novinske članake koji će dočarati raspoloženje javnosti iz vremena otvaranja Spomen-zbirke i podsetiti na značaj koji je sam događaj imao za tadašnji kulturni život grada i države. U posebnom segmentu biće izložena likovna ostvarenja arhitekte iz zaostavštine porodice, kao i dve makete zgrade koje su uradili studenti Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu pod mentorstvom svojih profesora. Saradnja sa ovim Departmanom ostvariće se i kroz predavanja tokom pratećeg programa izložbe.

Izložbu prati katalog prema dizajnu Veljka Damjanovića, čiji sadržaj predstavlja doprinos u sagledavanju bitnih relacija stvaralaštva Ive Kurtovića i arhitekture Spomen-zbirke Pavla Beljanskog sa značajnim primerima projektovanja ustanova kulture u nacionalnim i međunarodnim okvirima. Autorke tekstova u katalogu su dr Jasenka Kranjčević iz Zagreba, koja se niz godina bavi istraživanjem hrvatske graditeljske baštine, dr Valentina Vuković, autorka projekta, i Jasmina Jakšić Subić, viši kustos Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Izložbeni koncept postavke, autorke Lune Šalomon, obogatiće raznovrstan prateći program sa brojnim predavačima, radionicama, projekcijama, kao i dramatizacijom čina otvaranja Spomen-zbirke za javnost u izvođenju Teatra mladih Mišolovka. Programom izložbe tokom septembra Spomen-zbirka obeležava i Dane evropske baštine.

Realizaciju projekta omogućio je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, uz podršku Radio-televizije Vojvodine i Generali osiguranja Srbija.