MENI

MENI

Kustosko vođenje: Heroine srpskog slikarstva @ Galerija Matice srpske

Vreme:
Start at 7:00 PM
09. aprila 2021.
Mesto:
Galerija Matice srpske
Trg galerija 1
Novi Sad

Kustosko vođenje kroz stalnu postavku Galerije Matice srpske Heroine srpskog slikarstva održaće se u petak, 9. aprila u 19 sati. 

Događaj se organizuje povodom predstojeće izložbe u Galeriji Matice srpske Identitet(i). Predstave žena u srpskom slikarstvu (1918-1941) posvećene tumačenju identiteta oblikovanih unutar društvenih odnosa koji u velikoj meri utiču na različite politike (samo)reprezentacije, ali i na odabir slikarskih tema i motiva. 

Kakav su pogled umetnice imale na predstave žena u slikarstvu i sa kakvim specifičnim izazovima su se suočavale birajući profesiju kojom su kroz istoriju dominirali muškarci? Na primerima dela Katarine Ivanović, Nadežde Petrović, Danice Jovanović, Zore Petrović i Ankice Oprešnik iz stalne postavke Galerije, posetioci će imati priliku da kroz priču kustoskinje Ivane Janjić čuju više o promenama u razmišljanjima o unapred određenim tematskim okvirima, potrebama sredine, stilskim karakteristikama, kao i o samom slikarstvu nekih od naših najznačajnijih umetnica.

Zbog epidemioloških mera, potrebna je prijava za događaj putem linka