MENI

MENI

Podgrađe Booktown: Krug laureata – Svetislav Basara @ Podgrađe Petrovaradinske tvrđave | Kaleidoskop Kulture

Vreme:
Start at 5:00 PM
18. septembra 2021.
Mesto:
Gradić
Beogradska
Petrovaradin

Svetislav Basara otvoriće Nedelju književnosti Kaleidoskopa kulture gostovanjem u Krugu laureata 18. septembra u 17 sati u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave kao deo festivala Podgrađe Booktown.

Ovaj događaj će, kao deo programa Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture, moderirati pisac Vule Žurić.

Svetislav Basara rođen je 1953. u Bajinoj Bašti, i kao autor više od dvadeset knjiga, među kojima su romani, zbirke pripovedaka, drame, i eseji, nagrađivan je mnogo puta, u zemlji, ali i u inostranstvu. Dva puta je dobii NIN-ovu nagradu, i to za romane Uspon i pad Parkinsonove bolesti  i Kontraendorfin.

Drame su mu izvođene na mnogim scenama, a knjige prevođene na engleski, francuski, nemački, mađarski, bugarski, italijanski i makedonski jezik. Član je Srpskog književnog društva.

Vule Žurić je napisao veliki broj zbirki priča, romana i knjiga za decu. Napisao je scenario za film Gorana Markovića Slepi putnik na brodu ludaka i dramu Posljednji mejdan Petra Kočića, u režiji Nebojše Bradića. Dobitnik je nekoliko književnih nagrada, među kojima je i Andrićeva nagrada za zbirku priča Tajna crvenog zamka.

Ceo program Nedelje književnosti pronađite ovde.

Ulaz je slobodan.

Kao deo Nedelje književnosti, ovo književno veče je organizovano u okviru Kaleidoskopa kulture, od 2. septembra do 8. oktobra, koji oslikava kulturu zajedništva kroz niz kulturnih dešavanja. Birajući događaje predstavljene kroz pet umetnosti, arhitekturu, književnost, vizuelnu, primenjenu i izvođačku umetnost, posetioci će moći da stvore svoj kaleidoskop kulture. Ostatak programa pronađite na linku.