MENI

MENI

Predavanje „Pariz Save Šumanovića” @ Galerija Matice srpske | Mesec frankofonije

Vreme:
Start at 7:00 PM
26. marta 2021.
Mesto:
Galerija Matice srpske
Trg galerija 1
Novi Sad

Predavanje Pariz Save Šumanovića održaće se 26. marta od 19 sati u Galeriji Matice srpske, u okviru obeležavanja Meseca frankofonije. Predavanje će držati kustos GMS Stanislava Jovanović Mindić.

Pariz kao prestonica umetnosti i kulture je u periodu nakon Prvog svetskog rata privlačio i okupljao brojne srpske umetnike. U ovom gradu, koji je nudio jedan drugačiji doživljaj života i umetnosti, prvi put se našao i Sava Šumanović 1921. godine. Šumanović je naslikao niz slika inspirisanih francuskom prestonicom od urbanih motiva, do prepoznatljivih simbola grada. Kako su protekli njegovi boravci u Parizu, s kakvim se izazovima suočavao, koja mesta je obilazio? Kroz primere slika iz galerijske kolekcije biće ukazano na Šumanovićeve susrete s „gradom svetlosti“ i na njegov odnos prema francuskoj kulturi i umetnosti.

Program Inspirisani Francuskom koji će biti realizovan u okviru Meseca frankofonije ima za cilj da ukaže na višedecenijske neraskidive veze francuske i srpske kulture i umetnosti. Kroz predavanja, koncert, stručna vođenja, edukativni program i kreativne radionice za decu, publika će se upoznati sa društveno – umetničkim prilikama u Francuskoj krajem XIX i na početku XX veka, sa likovnom i muzičkom umetnošću tog doga, kao i sa značajem koji su Pariz i Francuska imali za srpske umetnike i razvoj srpskog slikarstva.

Mesec frankofonije biće obeležen od 5. do 26. marta, a kompletan program možete pogledati ovde. Program je realizovan u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji, i uz podržku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.